Jo Buets

Volgende...

Fotograferen is voor mij een beeld vastleggen door middel van een fotocamera van iets wat ik zie en kan begrijpen. Vooral het begrijpen vindt ik belangrijk om het beeld van een meerwaarde te kunnen voorzien, anders dan bij een registratie. Die meerwaarde kan ik toevoegen door de foto een verhaal te laten weergeven maar ook door alleen een esthetisch beeld te maken. De realiteit van het beeld dat ik zie is voor mij meestal van ondergeschikt belang. Dat wat tussen mijn oren gebeurt op het moment van zien en begrijpen en vervolgens op weg naar een beeld is voor mij de mooiste fase van het hele proces. Als na het maken van de opname dat proces op een later tijdstip wordt afgerond door een goed afgewerkt beeld en vervolgens door een mooie zelf geprinte foto, die ook na langere tijd mijn toets der kritiek kan doorstaan, dan heb ik daar veel voldoening van.
Heel belangrijk is voor mij het laten beoordelen van mijn foto's door mijn fotoclubgenoten, maar ook goed te luisteren naar ander mensen die mijn foto's zien werkt verhelderend. Eerlijk gemeende kritieken op mijn foto's zijn voor mij cadeautjes die mij helpen een betere foto te maken. Die kritieken daar denk ik intens over na om te bezien of mijn foto daar inderdaad beter van kan worden zonder aan te tasten van wat ik met de foto heb bedoeld.
Vanaf de oprichtingsavond op 8 april 2019 ben ik met veel plezier lid van Fotoclub Momentum in Hoensbroek. Een club waar heel serieus over fotografie gepraat wordt maar waar bovendien een vriendelijke sfeer heerst.